Right-click is disabled on this page!
>

"Daar waar de dijk het land omklemt gelijk een moederarm haar kind..

VOLG ONS

Water over de Dijk


Zondag 12 maart was het precies 72 jaar geleden dat s’avonds tussen en 9 uur, 8 huizen tegen de zeedijk in Wierum , door overstromend water werden vernield. Hierbij kwamen toen 2 mensen om het leven. Het was die dag springvloed en om 10.00 uur s’avonds zou het hoog water zijn. Het was stromachtig, maar geen “vliegende storm” zoals men in Wierum zegt.
“Als jongens waren wij” zo vertelde de oude Wierummer Gosse Smit, “achter de dijk aan het knikkeren, maar moesten er wegens het stijgende water mee stoppen. Tussen 8 en 9 sloegen er grote golven water over de dijk en al vrij snel stortte de eerste van de 8 huizen in. De bewoners van de huizen werden in allerijl ondergebracht bij familieleden. Twee verdronken er. Dat waren Dirk Hiemstra, die een vrouw met zeven kinderen achter liet en Hitte Minnema –Jongeling. Zij stierf twee dagen later, omdat ze teveel zoutwater binnen gekregen had.”
De dijk was zwaar gehavend, er waren grote gaten in geslagen die in allerijl met zandzakken werden dicht gemaakt.


AL VOORSPELD

Deze hoge vloed met overstromend water was door een oude Wierumer visser al voorspeld. In 1903 werden namelijk op last van hogerhand de ruim drie meter hoge palen voor de kust afgezaagd. De vissers zeiden toen: “wie dat heeft uitgevonden moest wel gek zijn. “
Zij hadden gelijk. Want de palen die ander de golven braken, konden dat op die 12de maart 1906 niet meer doen. Ze hadden vrije baan, waarvan twee mensen en acht huizen slachtoffer werden. Voor die huizen zijn later met overheidssteun acht nieuwe woningen gebouwd, maar nier weer op dezelfde plaats tegen de dijk. De nieuwe dijk is nu zo hoog , dat menselijker wijs gesproken het water er niet meer over kan komen, aldus dhr. Smit tenslotte.

We zijn het hele jaar open voor bezoekers
check Beschikbaarheid

"De rijkdom van de Wadden nodigt uit om beleefd en gedeeld te worden. ...

DutchEnglishFrenchSpanish